10 tips om beter te presenteren

Presenteer met een glimlach.
Wanneer je glimlacht zie je er niet alleen aantrekkelijker uit maar kom je ook betrouwbaarder over. Sterker nog: hoe intenser je glimlacht, des te betrouwbaarder anderen je vinden. Dat bleek uit een onderzoek dat drie wetenschappers van de universiteiten van Chicago en Pittsburgh in 2012 uitvoerden. Wanneer je glimlacht denken anderen positiever over jou.

Meer fun, minder inhoud.
Veel mensen die een presentatie voorbereiden leggen de focus vooral op de inhoud die ze willen overbrengen. Weet echter dat jouw publiek maar een beperkte hoeveelheid nieuwe inhoud kan verteren. Zorg er vooral voor dat je jouw inhoud op een prikkelende, enthousiaste, verrassende manier brengt. Vertel verhalen, laat je publiek iets doen, zing een lied, verras ze! Des te groter de kans dat jouw inhoudelijk punt blijft hangen.

Maak echt contact met je publiek.
Veel mensen vinden presenteren spannend en zijn dan ook vooral “in hun hoofd” bezig tijdens het spreken. Maak ruimte voordat je met je inhoudelijke verhaal begint om echt contact te maken. Maak bijvoorbeeld een kort praatje met je publiek. Stel je publiek (en vooral) jezelf eerst op het gemak. Da’s voor iedereen wel zo prettig.

Wat doe ik met mijn handen? Gebruik ze! (Stop ze niet weg a.u.b.)
Deze vraag krijg ik nagenoeg tijdens iedere training. Deze vraag stel je waarschijnlijk nooit aan je vrienden wanneer je in het café iets aan het vertellen bent. Ook als je met je partner op de bank zit te kletsen stel je jezelf deze vraag waarschijnlijk nooit!
Wanneer je praat gebruik je vanzelf jouw handen. Doe dat ook wanneer je voor een groep spreekt.
Je handen zijn een prachtig instrument om jouw verhaal nog mooier, duidelijker en echter te maken. Dat wil jij toch ook!

Mensen houden van verhalen. (Verhalen vergeet jij, en ook je publiek niet.)
Verhalen doen iets met mensen. Verhalen brengen je in een bepaalde emotie. Ze zorgen ervoor dat je kunt lachen en huilen. Verhalen beleef je. Verhalen zijn echt. Het mooie voor jou als spreker; een verhaal vergeet je niet. En wanneer je jouw verhaal vol passie vertelt zal het publiek jouw verhaal (en jouw boodschap) dus ook niet vergeten.

Zorg voor interactie. Stel bijvoorbeeld eens een vraag.
Het publiek wil graag betrokken worden bij een presentatie, een verhaal. De meest eenvoudige manier hiervoor is het stellen van een vraag. Gebruik de antwoorden en reacties uit je publiek om interactie op gang te brengen. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren op interactie te creëren. Vraag is: Welke manieren durf jij toe te passen? (Dit is een vraag en die zorgt voor interactie ;).)

Beweeg met een doel. (Maar stop de ijsbeer.)
Wanneer je presenteert kun je gebruik maken van de ruimte die jij tot je beschikking hebt om je verhaal voor jouw publiek te structureren.
Voorbeeld: Veel verhalen/presentatie hebben een chronologische structuur.
Vertel over deel dat gaat over het verleden links (vanuit publiek gezien) op het podium. Vertel het deel dat over het heden gaat in het midden en het deel over de toekomst rechts.
Zo heb je als het ware een tijdlijn gecreëerd voor jouw publiek. Dat helpt enorm goed met het onthouden van jouw verhaal.
(Zinloos op en neer ijsberen leidt af. Ik word daar als publiek heel onrustig van.)

 

Als jij plezier hebt, heeft het publiek dat (meestal) ook!
In het kader van wat je geeft dat krijg je terug. Wanneer jij laat zien dat jij plezier beleeft aan jouw verhaal, aan jouw presentatie, dan is de kans dat je dat plezier van jouw publiek terug krijgt ontzettend groot. (Behalve als jouw plezier er enkel en alleen uit bestaat om het publiek te schofferen en te kwetsen.)

 

PowerPoint in de Prullenbak. (Durf jij dat!?)
Hier heb je misschien een beetje lef voor nodig. Veel mensen zijn (vanuit gewoonte) namelijk gewend om tijdens iedere presentatie die ze geven een PowerPoint (of andere presentatietool) mee te laten draaien op de achtergrond.
Weet dat wanneer jij het podium deelt met iets dat meer licht geeft dan jijzelf, jij dubbel zo hard moet werken om de aandacht vol op jou te krijgen.
Ooit meegemaakt dat de PowerPoint mooier, beter was dan het verhaal van de spreker?
(Zo ja: breng me even in contact met deze persoon. Hij/zij kan wel een training gebruiken lijkt me!)

 

Ben jezelf!
Deze tip is wat mij betreft de allerbelangrijkste. Wanneer het jou lukt om tijdens jouw presentatie jezelf te zijn dan zullen mensen dit altijd waarderen. Jouw publiek voelt haarfijn aan of de persoon die op het podium staat “echt” is. Ben dus bovenal jezelf. En ja, je kan en mag ook echt jezelf zijn met de daarbij behorende presentatiezenuwen en kriebels.

© Rob Presenteert 2024
Created by